De Omgeving

LANGBROEK EN OMGEVING

Jans B&B ligt aan de Langbroekerwetering, aan de rand van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en op 10 minuten afstand van het historische centrum van Wijk bij Duurstede. Langbroek staat bekend om zijn vele kastelen.

Jans Bed en Breakfast is een mooi startpunt om de landelijke omgeving te verkennen. U kunt prachtige fietstochten maken door de omliggende bossen en het afwisselende boerenlandschap van de Kromme Rijn streek. De diverse Klompenpaden lenen zich uitstekend voor een mooie wandeling.

Omgeving van Jans Bed en Breakfast
Luchtfoto van Jans bed en breakfast in Langbroek
Landgoed Sandenburg is een van de mooiste kastelen van Langbroek
Luchtfoto van Landgoed Sandenburg in Langbroek
Huis van Jans bed en breakfast aan de langbroekerdijk

Langbroek

HET ONTSTAAN VAN LANGBROEK

Langbroek betekent “Lang moerassig land”. Dit waterige gebied strekte zich uit van de Rijndijk bij Wijk bij Duurstede tot Driebergen. Doordat de Kromme Rijn twee maal per jaar het land overstroomde en er geen natuurlijke uitweg was voor het water ontstond er dus een moeras. De toenmalige bisschop van Utrecht die de landsheer van het gebied was, verordende maatregelen om dit gebied droog te maken.

De Kromme Rijn werd daartoe bij Wijk bij Duurstede afgedamd. Het water van de Rijn werd hierdoor via de Lek, een zijrivier, afgevoerd naar het westen. Dat was in 1122 voor de ontwatering van het gebied werd de Langbroeker wetering gegraven en haaks daarop talrijke sloten waardoor er percelen land ontstonden. Deze percelen werden verkocht aan rijke mensen die hiermee ook het recht kregen er een ‘versterking’ in de vorm van een Landgoed of Kasteel op te bouwen.

Bovendien werden zij tot ridder geslagen, vandaar ook de benaming van Ridderhofstad. Er moeten ooit een zeventiental van die Ridderhofsteden geweest zijn, nu zijn er nog negen. Er werden op de percelen ook boerderijen gebouwd die men kon pachten. En langzaam ontstond er een dorp waarvan vrijwel iedereen de kost verdiende bij of vanwege de adel.

En zo is Langbroek ontstaan. Nu honderden jaren laten, is het een gezellig dorp met een schitterende natuurlijk omgeving. Het dorp heeft rond de 2.300 inwoners en meerdere gezellige plekken om samen te komen. Zoals restaurants, de sportvereniging, de pittoreske winkeltjes of onze gezellige bed en breakfast.

Logo van Jans Bed en Breakfast aan de Langbroekerdijk

Langbroekerdijk A 43, Langbroek

Stuur een mail naar: info@jansbedandbreakfast.nl

Bespreek de reservering via: 06 33916347